آموزش تنبک

آموزش تنبک به عنوان اساس و پایه آموزش ریتم و ضرب در موسیقی ایرانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در واقع تنبک نقش اصلی در نگه داشتن ریتم و ضرب در موسیقی ایرانی و گروه نوازی سازهای ایرانی بازی می کند.

تمبک، تنبک، دمبک یا ضرب یکی از سازهای کوبه­ ای است که جزو طبل های جام شکل محسوب می ­شود. بدنه­ این ساز در گذشته از چوب، سفال و گاهی هم فلز ساخته می ­شد اما امروزه این ساز بیشتر از چوب درخت گردو، افرا یا توت به صورت یک تکه در دو قسمت تنه (حجیم تر) و نفیر (باریک تر) در اندازه ­های مختلف ساخته می­ شود.

ساخـتار ساز تنبک

این ساز از دید نوازندگی ( نحوه­ انگشت گذاری)، رنگ­ های صوتی و ساختمان ساز با وجود ظاهر ساده یکی از پیشرفته ­ترین و در عین حال پیچیده ترین سازهای کوبه ­ای پوستی دنیا به شمار می ­­آید. این ساز همچون سازهای مشابهش مانند داربوکا در کشورهای عربی و ترکیه و ساز زیربغلی در افغانستان از قدرت بسیاری برخوردار است.

ساختمان تنبک به طور کلی شامل موارد زیر است:

پوست
دهانه بزرگ
تنه
گلویی ( نفیر)
دهانه بزرگ
دهانه کوچک( کالیبر)

ویژگی ­های ساز تنبک

تکنیک های آموزش تنبک ارتباط مستقیم با طرز نگه داشتن این ساز دارد. هنگام نوازندگی تنبک، ساز را افقی و به صورتی که دهانه بزرگ ­تر رو به بیرون باشد، روی ران پا می گذارند و با دو دست به روی پوست آن ضربه می ­زنند.

گاه از بدنه برای تولید صدا استفاده می شود. شیارهای روی بدنه نیز از لغزیدن تنبک هنگام نواختن جلو گیری می کنند و هنگام نوازندگی با کشیدن ناخن و انگشتر صدای خاص ایجاد می کنند.

در ارکستر ها معمولا از تنبک ­های بزرگ­تر و در تک­نوازی از تنبک ­های کوچک­تر استفاده می کنند. پوست تنبک تک­نوازی به ­علت حجم کوچک آن نازک­تر است و برای تنبک های ارکستر از پوست ضخیم­تر،کهنه و عمل آمده­ بز یا میش استفاده می­ کنند. تنبک هم در تک­نوازی و هم در گروه نوازی و همراهی ساز های دیگر قابلیت اجرا دارد.

آموختن مبانی موسیقی به خصوص وزن خوانی به یادگیری هرچه بیشتر و سریع­تر این ساز کمک می ­کند. گوش دادن مکرر به آوازهای صوتی مانند تک­نوازی یا گروه نوازی تنبک و دف و مطالعه ­ی کتاب­ های مربوط به این ساز نیز در پیشرفت شما موثر است. قیمت مناسب و فراوانی این ساز، دسترسی و تهیه ­ی آن را آسان­ تر می­کند و می­ توانید با صرف هزینه ­ی مقرون به صرفه، سازی خوب و خوش صدا را تهیه کنید.

مزیت های آموزش تنبک

در چند دهه اخیر این ساز پیشرفت چشمگیری کرده است و به عنوان ساز تک­نوازی و مستقل مطرح شده است. این پیشرفت مدیون تلاش استادهای بنام این ساز همچون حسین تهرانی است که از او به عنوان پدر تنبک نوازی مدرن ایران یاد می ­کنند. از تنبک به ­عنوان ساز پایه برای آموزش، ریتم ، به خصوص ریتم ­های ایرانی استفاده می شود.

در آموزش تنبک از ابتدا می ­توان جمله ­های ریتمیک را به آسانی و به وسیله­ ضربه­ دو دست روی پوست فراگرفت. در ادامه نیز با فراگیری ضربه ­ها و تکنیک­ های قابل اجرا روی این ساز به هرچه زیباتر کردن این جملات کمک کرد و از شنیدن و صدای آن لذت برد. همراهی تنبک با نغمه های خلق شده­ نوازندگان و اشعار خوانندگان به آنها جان می­ بخشد و شنوندگان را به وجد می ­آورد.

از ویژگی ­های مهم تنبک، نواختن آن به وسیله­ تمام انگشتان دو دست است. این قابلیت باعث ایجاد صداهای متنوع و اجرای تکنیک ­های خاص می ­شود و می ­توان ریتم ­های پیچیده را به کمک انگشتان دو دست اجرا نمود.

برای آموزش تنبک متدهای متنوع و متفاوت وجود دارد و کتاب­های زیادی در این زمینه نگارش شده است و همین موضوع لذت نواختن این ساز را در سطوح پیشرفته دو چندان کرده است. بنابراین امکان بیشتری برای لذت بردن و پیشرفت در این مسیر فراهم است.

از آنجا که تنبک سایز کوچک برای کودکان هم بسیار فراوان است، می ­توان یاد گیری این ساز را از سنین پایین شروع کرد و می­ توان پایه­ ریتمیک کودکان را با یادگیری تنبک از ابتدا قوی کرد.

آموزش تنبک برای مبتدیان ( آموزش تنبک مبتدی ، آموزش مقدمات تنبک ، آموزش ابتدایی تنبک )

آموزش تنبک برای حرفه ای ها ( آموزش تنبک حرفه ای ، آموزش حرفه ای تنبک ، آموزش پیشرفته تنبک )

آموزش ضرب تنبک ( آموزش ریتم تنبک ، آموزش ریتم کردی تنبک ، آموزش ریتم شاد تنبک ، آموزش ریتم های تنبک )